Ordförandebrev oktober

Ordförandebrev oktober

Hej alla medlemmar i MTF!

Tre år som ordförande i MTF.
Vilken ära och vilken resa det blev! När det ordinarie två åren började var visionen att få åstadkomma något för er medlemmar genom:

  • Att medverka till att tekniken kommer patienten till nytta
  • Utbildning till ingenjörerna som är anpassad efter dagens behov
  • Standardisering för att öka patientsäkerhet

Visst har utmaningarna ändrats en hel del på vägen men trots det måste jag erkänna att MTF fått möjlighet att medverka till att tekniken kommer patienten till nytta i större utsträckning än jag trodde var möjligt. Pandemin har medfört sorg för nära och kära som drabbats. Samtidigt har vi också gjort en fantastisk utvecklingsresa för patienter att med teknikens hjälp kunna möta vården på distans med appar, mobiltelefoner, surfplattor och datorer och inloggning på 1177.  Vem trodde att så många kunde mötas via video på så kort tid? Vilken enorm kraft vi upplevt i att ha ett gemensamt mål att bekämpa denna pandemi-fiende. På några få veckor ställde vårdmaskinen om och vi ingenjörer fick bidra med vår tekniska kompetens genom att bygga fler IVA-platser och flytta runt efterfrågad medicinteknisk utrustning för att kunna vårda våra akut sjuka pandemipatienter. MTF hade förmånen att föra en tät dialog med Swedish Medtech som ledde till att leverantörerna kunde få en inblick i hur medicintekniska produkter på bästa sätt kunde fördelas inom vården när nöden var som störst. Utan leveranser av näringslivets medicintekniska utrustning hade vi inte kunnat åstadkomma den vård vi ställde om till.

Utbildningsbehovet inom medicinteknisk säkerhet är den utbildning som ständigt efterfrågas och till det har det nya regelverket adderats. Uppskattade nya kursutbud under de senaste tre åren har varit projektutbildning och MDR.

MTF svarar på remisser från SIS, SLS och andra organisationer när vi hittar någon som kan lämna ett svar för vårt ställningstagande. Detta viktiga arbete gör vi kontinuerligt. Vill du som medlem vara delaktig i att lämna svar för MTFs räkning så tar vi gärna emot dina synpunkter. Kontakta då remissansvarig i styrelsen.

MT-dagarna 2021
MT-dagarna 2021 bjuder på ett nytt koncept som skickar oss tillbaka till tiden då SIMS var ett hett dataspel. Efter att ha fått ett smakprov på den digitala utställningen blev jag imponerad över vad vi kan göra för att mötas i en digital värld. Besök gärna den digitala utställningen där du kan haka på en initiativtagande kompis som letar föredrag och posters eller lyssna på leverantörer som visar upp sina senaste alster. Eller varför inte skapa din egen Avatar. 😊

Stort grattis till Professor Anders Persson vid Center for Medical Image Science and Visualization (CMIV), Linköpings Universitet som tilldelas Erna Ebelings pris! Lyssna gärna på Anders föredrag innan lunch den 5 okt.

Vi ses på digitala Medicinteknikdagarna 2021!

Stort tack till alla medlemmar och styrelsen för berikande år!

Git